“Den har levererat över våra förväntningar och fungerat bra från start. Faktum är att operatörerna är mest nöjda”, säger Thommy Pheiffer.

Klagomål om tungt arbete och upp till 25% svinn förändrades över natten till inga klagomål och endast 2-3% svinn

Projektledaren Thommy Pheiffer välkomnar oss med ett vänligt leende när vi går genom porten på Arla Foods Götene Ost & Alexander. Thommy är en av de få kvarvarande som var med på mejeriet nästan helt från starten i 1972, och han är rena lexikonet kring Götenes stora mejeri.

“År 1998 startade Arla Foods AB sitt projekt i vackra Götene nära Vänern. De ville bygga ett jättemejeri och tog projektnamnet “Alexander” efter Alexander den Store. År 2000 var bygget färdigt. Namnet överlevde och fabriken heter i dag Arla Foods Götene Ost & Alexander,” berättar Thommy.

Götene mejeri är Bregottfabriken på riktigt, men det finns också ett ostmejeri, ett stort lager och en ostförädlings- och distributionscentral. Det är i ostavdelningen “Alexander” har fått sin stora vinst efter investering i linjen för att packa ostavskärningar. Inuti själva avdelningen där packlinan står, är en operatör redo att visa hur det fungerar. Först skjuter hon vagnen med rester efter dagens produktion av skivad ost in i hissen. Så ett par tryck på touchskärmen för att berätta vilken typ av ost det är. Hissen lyfter vagnen och tömmer ut osten på ett transport­band. Därefter transporteras osten upp i en tärningsmaskin som skär den i kuber av 30×30 mm storlek. Ostkubarna kommer ut ur maskinen och ner på ett band som transporterar osten upp på ett entresol där inmatningen till Ilapak Vegatronic är. Tärningarna släpps ner i för­packningsmaskinen.lapak Vegatronic vertikalpackmaskin svetsar påsarna i botten och när rätt mängd ostkubar finns i påsen, vakuumeras den och är nu förseglad.

Vad var anledningen till behovet av en sådan linje?
“Tidigare fylldes påsarna med ostrester, förseglades och packades för hand. Det var ansträngande och tidskrävande att packa 7-8 kg påsar på det sättet”, förklarar Thommy Pheiffer, och fortsätter: “Det blev ett arbetsmiljöproblem. När produktionen av skivad ost ökade, var det nödvändigt att hitta en bra lösning för att uppfylla våra egna HSE-krav. Samtidigt hade vi ett stort svinn på 20-25%.”

Hur hittade Ni lösningen?
“Jag tror att vi hade sett något liknande i Danmark, men det var Dynatec AB som kom upp med lösningen”, säger Pheiffer.

Hur gick installationen?
Pheiffer visar upp ett stort leende. “Det har varit ett riktigt bra samar­bete från början”. Dynatec AB och vi inom Arla hade samma syn på detaljer. Linjen var skräddarsydd för vårt behov. Vi var lyhörda mot varandra. Båda parterna såg problem som löstes smärtfritt under vägen. Hela linjen var igång inom 2-3 veckor”, säger han.

Har förpackningslinjen levt upp till förväntningarna?
“Den har levererat över våra förväntningar och fungerat bra från start. Faktum är att operatörerna är mest nöjda”, säger Thommy Pheiffer. “Nu klagar ingen över tungt och tröttsamt arbete. Och inte bara det, svinnet har minskat till endast 2-3%, vi talar en vinn vinn situation”.

På vägen ut genom lokalerna lägger jag märke till Pheiffers leende kollegor. Alla hälsar vänligt med en glad kommentar. Arla Foods Götene Ost & Alexander anställda verkar trivas med sitt arbete och det säger mig att företaget har bra HSE-lösningar.

Eller kanske det beror på att jag går med “Mr. Alexander himself”, Arla Foods Götene Ost & Alex­anders egen guru, Thommy Pheiffer. Projektledaren som kan det mesta och har upplevt historien i företaget.

Les mer
Det har varit ett riktigt bra samar­bete från början. Dynatec AB och vi inom Arla hade samma syn på detaljer.Thommy Pheiffer, Projektledare, Arla Foods AB
Ta kontakt for mer info om dette anlegget :
Andreas Bohrén
Mob: +46 730 463 060
andreas.bohren@dynatec.se
Jeg vil kontaktes :
Nöjda
operatörer
Endast
2-3% svinn