”Man skulle ha något slags system så att man kunde ställa trallen där borta och bröden kom ut här.” Så löd den förfrågan från Gol Bakeri og Konditori AS som skulle leda till världens första höghastighetstömmare för brödformar.
När jag kommer körande längs huvudgatan i Gol centrum och får syn på Gol Bakeri og Konditori AS, inbäddat i nationalromantisk miljö med norska flaggor och i lysande vackra höstfärger, undrar jag spontant: ”Hur kunde världens första formtömmare hamna här?” Bagarmästare Hans Gjengedal i familjeföretaget tar emot med varm gästfrihet och det går lätt att prata. Efter en stund börjar jag förstå att i det här bageriet är nytänkande och innovationer nästan ”gammal vana” – sedan mer än 30 år. Våren 1958 startade bagare och konditor Egil Gjengedal verksamheten genom att hyra Storlie’s Bakeri i 10 år. Sedan köpte han och hans hustru Ragnhild grannhuset och byggde eget bageri. När sönerna återvände till hemtrakten efter avslutad utbildning, Hans som bagare och Ole som konditor, ombildades företaget till familjeaktiebolaget Gol Bakeri og Konditori AS. – Hur kom du på idén om formtömmare för färdiggräddade bröd? ”Vi jobbar ju hela tiden i produktionen och ser var arbetet är som tyngst. På den tiden hade vi en avsättare och speciella dubbla plåtar för 8 bröd åt gången. Det blev lite i tyngsta laget att tömma formarna så, och vi insåg att vi måste hitta ett bättre sätt. Dessutom hindrades produktionen av brist på trall och plåtar, eftersom vi inte kunde tömma tillräckligt fort”, berättar Hans Gjengedal, och fortsätter: ”Det gick ju inte heller att bara försöka tömma ännu fortare, för om vi skulle packa ugnsheta bröd skulle påsarna bli förstörda och produkten bli dålig.” – Vad gjorde ni för att lösa problemet? ”Lyckligtvis hade vi haft kontakt med Josef Filtvedt på Dynatec AS i samband med bakugnarna vi köpt, så vi tog kontakt igen”, ler bagaren. Det visade sig vara ett smart drag. Hans och brodern Ole Gjengedal arbetade med Josef Filtvedt i idéfasen och tillsammans kom de fram till flera lösningar, som på den tiden var revolutionerande i bagerinäringen. ”Vi förstod att vi måste tänka helt nytt”, säger Josef Filtvedt på Dynatec AS. Han fortsätter: ”Det räckte inte att bara bygga en maskin som tömde nybakat bröd ur trall. Det var även svårt att få plats med tillräckligt många trall och plåtar och packningen tog dessutom lång tid.” – Hur arbetade ni i projektet? ”Först utvecklade vi tömmaren. Jag tänkte mycket på kapacitet för framtiden, så den blev kanske lite överdimensionerad”, skrattar Josef, och fortsätter: ”Den skulle ju tömma twin strap-formar, vilket Gol Bakeri var ensamma om på den tiden. Samtidigt måste den tömma så fort att produktionen inte hindrades av brist på tomma trall. Det är imponerande att den ännu 25 år senare inte bara är i full drift, utan dessutom fortfarande är den avgjort snabbaste formtömmaren på marknaden”. ”Vi har bara behövt byta de vanliga slitdelarna under de 25 år maskinen har gått, och den fortsätter att vara viktig arbetshäst för oss”, poängterar Hans Gjengedal. ”Vi var dessutom tvungna att tänka på produktkvaliteten – bröden måste få svalna innan de kunde packas. Det var trångt om saligheten i lokalen och det fanns rent tekniskt inte plats för en traditionell kylspiral, men vi hittade en lösning på det också”, ler Josef: ”Vi hängde spiralen i taket, så var problemet ur världen.” Det genomgående problemet med trall som tog mycket plats i lokalen löste Dynatec AS med hjälp av Z-trall. Z-trall gick att stapla och tog därför endast en bråkdel av den plats traditionell trall behövde. Nu var problemet löst och Gol Bakeri og Konditori AS var ett toppmodernt bageri, men det hade uppstått en flaskhals till: det tog för lång tid att packa bröden i påsar. Josef Filtvedt på Dynatec AS hade varit förutseende och utvecklat en prototyp till en påsförpackningsmaskin för papperspåsar. Kort senare var Dynbagger, den första serietillverkade påförpackare som kunde hålla jämna steg med tömmaren, installerad i bageriet. – Vad betydde automatiseringen bageriet? ”Väldigt mycket. Kvaliteten på såväl skivat som oskivat bröd blev mycket högre. Vi fick mer producerat på varje skift, vi fick ut brödet fortare och fick jämnare flöde i packningen. Dessutom fick vi bättre plats, och sist men inte minst blev arbetssituationen för våra medarbetare mindre pressande och slitsam”, avslutar Hans Gjengedal på Gol Bakeri og Konditori AS. Medan frågan om situationen i dag ställs, dyker en leende Ole Gjengedal, konditor, bror och medarbetare i företaget, upp. ”Vi håller just nu på att färdigställa en 900 m² stor utbyggnad av bageriet och vi räknar med att ha allt på plats och i drift inom en månad”, förklarar Ole Gjengedal. Förutom egen försäljning levererar i dag Gol Bakeri og Konditori AS bageri- och konditorivaror till Norgesgruppen. Geografisk placering, kapacitet och förmåga att ligga i framkant av nya trender var avgörande för att ta hem det kontraktet. 40 % av brödproduktionen är egenutvecklad, resterande 60 % utgörs av nationella typer i samarbete med Bakers. Bageriet har totalt 70 anställda, fördelade på 35-40 årsverken och årsomsättningen är 55 miljoner NOK. – Hur ser framtiden ut? ”Det är en tuff bransch, vi måste jaga volym för att få affärerna att gå ihop, men vi klarar det tack vare att vi har varit förutseende,” säger Hans Gjengedal. ”Kakproduktionen ökar och vi har stor daglig efterfrågan på kakor”, nämner konditor Ole Gjengedal, och tillägger: ”Självklart har vi framtidstro – vi har flera spännande saker på gång och det är med tanke på dem vi har byggt ut.” Bröderna Hans och Ole utbyter ett ögonkast och ler hemlighetsfullt. När jag lämnar Gol Bakeri og Konditori AS med en påse godsaker från den egna butiken undrar jag inte längre – det är ganska självklart att en innovation som formtömmaren finns här. Det är ju det här som är Norge. Begåvade människor, stadigt förankrade i sin hembygd och med både vilja och förmåga att hitta och realisera rätt lösningar för att anpassa sig och överleva i dagens samhälle.
Josef Filtvedt
Mob: +47 90 18 40 18
Josef.filtvedt@dynatec.no
Jeg vil kontaktes :