Grundare och ägare Magne Østby i Trøgstad företaget Vom og hundmat AS, är glad för att kunna visa upp sin senaste produktions investering

Grundare och ägare Magne Østby i Trøgstad företaget Vom og hundmat AS, är glad för att kunna visa upp sin senaste produktions investering.

En fullständig rekonstruktion av en produktions och förpackningslinje har fördubblat kapaciteten och gjort det möjligt att i framtiden öka med ytterligare 40 procent extra.

Idag produceras och packas 18 ton hundmatvaror hos Vom og Hundemat AS.

Äventyret började i köket

– Det började hemma i köket hos Henni (hans fru) och mig här i Trøgstad för över 20 år sedan, säger Ostby. – En bekant hade en hund som inte tålde någon form av köpt hundmat. Eftersom jag var slaktare och korvmakare, blev jag ombedd att göra hundmat till hunden.

“Jag gjorde en hundmat till honom med fisk och färskt, rått kött som hunden åt. Hunden blev frisk och växte, ler Magne Østby.

Djungeltelegrafen gick och Magne kontaktades av folk som höll på med slädhundar. De letade efter mat som var bättre och mer näringsrik så att hundspannen skulle klara den stress de utsätts för. Efterfrågan efter rena kvalitetsprodukten för hundar exploderade.

Råvaror från Norge
År 2003 vann Robert Sørlie världens längsta slädhundstävling den 1800 km långa Iditarod i Alaska. Bränslet för hundarna var mat från Vom og Hundemat. Idag levererar Vom og Hundemat AS hundmat till flera av världens bästa hunduppfödare och andra med aktiva hundar.

– Alla råvaror kommer från Norge. Norska slakterier, marker och vatten har bland de renaste råvarorna i världen. Vi kompromissar inte, och inte heller vi ta genvägar som ställer vår överlägsna kvalitet, varumärke eller rykte på prov, säger entreprenören.

– Och inte minst de anställda. De är ett strålande gäng djurälskare som står på och som ska ha en stor del av äran. Av all hundmat i Norge har vi 10 procent av den marknaden för våt hundmat, förklarar Magne Østby.

Ny paketerings och palleteringslinje
Vom och hundmat AS har hittills medvetet hållit sig till leveranser till specialbutiker, djur butiker, stora kennlar, zoo och djurparker. Det är här hundälskare hittar den rena hundmaten från gården i Trøgstad.

Vom og Hundemat AS tillverkar 11 olika produkter och exporterar till 12 länder. Med 31 anställda i Norge och 10 i Sverige säljer de nu för totalt 120 miljoner kroner per år. De har nu investerat i en ny förpackningslinje, eftersom kapaciteten måste ökas på grund av ökad efterfrågan. Paketeringslinjen levererades av Dynatec, och projektledare Joakim Sjödin säger:

-Tidigare packades hundmaten i backar förhand, backarna palleterades för hand, innan pallarna kördes till frysrum för infrysning. När produkterna var djupfrysta blev de depalleterade, förpackade i kartonger och därefter palleterade igen i en robotcell. För att utnyttja den fulla potentialen gjordes en total ombyggnad av infrysnings och förpackningssystemet utvecklar Sjödin.

Färska hundmatskorvar går nu direkt in i en stor frysspiral där produkten snabbt fryses, sedan rangeras och packas korvarna direkt i kartonger av en robot, kartongerna palleteras sedan av nästa robot. Denna kan palletera produkter från två olika linjer på varsin pall och lägga in mellanläggsark där det behövs. Pallarna matas fram automatiskt till palleteringsroboten via rull- och kedjebanor från ett tompallsmagasin. Till sist går pallarna igenom en sträckfilmsmaskin och är då redo för leverans.
“Allt går automatiskt och ”inline”” säger Dynatec-anställde Sjödin.

Investeringen har givit effekt. “Du kan säga det”, säger Magne Østby. – Kapaciteten har fördubblats. Vi kör 36.000 halv kilos hundmatskorvar på en vanlig 7,5-timmars arbetsdag och kan mycket väl öka med 40 procent vid behov.

“Dynatec AS har levererat en helt suverän anläggning”, säger Østby.

Østby är också glad över hälsofördelarna för de anställda eftersom automatiseringen har tagit bort 50 procent av alla lyft.
Ägaren vet vad han pratar om, han är en av de på golvet och har verkligen hjärta för personalen. Alla anställda har tillgång till en sjukgymnast en gång i veckan som bekostas av företaget.

Flera produktnyheter på gång

VD Roy Storli säger att det kan finnas fler produktlanseringar i framtiden.
– Vi har idag portionsbitar för allt från lilla ”Fifi” i fina fruns handväska, till vildmarksmannen Lars Monsen`s aktiva följeslagare, men inte för medelstora hundar, förklarar Storli.

– Nu lanseras portionsbitar packade i kartong med easypack zip. Perfekta bitar av hundmat med rätt näringsinnehåll för medelstora hundar.

Ytterligare två nya länder är redo att få högkvalitativ hundmat från Norge, och kanske har vi bara sett början på äventyret i Vom og Hundemat AS.

Les mer
Dynatec AS har levererat en helt suverän anläggningMagne Østby, Grundare och ägare i Vom og Hundemat AS
Ta kontakt for mer info om dette anlegget :
Joakim Sjödin
Dir: +47 97 69 43 64
joakim.sjodin@dynatec.no
Jeg vil kontaktes :
18
Tonn
36 000
stk
Dubbel
kapacitet