Det var när Terje Lien på Rørosbaker’n hittade sin mors handskrivna receptbok han bestämde sig för att starta ett bageri. Ända sedan dess har fokus legat på att bevara kvaliteten hos produkter skapade enligt mer än 100 år gamla recept. Det var därför ingen som blev förvånad över att Terje Lien var helt kompromisslös när det skulle investeras i ny produktionslinje i Rørosbaker’n nya hypermoderna bageri, som stod färdigt i juni 2014. Produktkvaliteten skulle vara densamma som den varit i över 100 år.

Under sin uppväxt såg Terje Lien sin mor leverera bakverk i närområdet runt Røros. Efter att ha trampat ur barnskorna i den traditionsrika bygden upptäckte han att ingen bakade lika god rieska och lika gott flatbröd som mor och mormor. Terje såg potentialen, och när han fann sin mors receptbok var valet lätt – han etablerade sig 1991 som Hjemmebakeren och så var han igång. Huvudprodukterna var just flatbröd och rieska. Allt gjordes på traditionellt vis, degen kavlades för hand och gräddades på plåt. Traditionerna märktes – den härliga, hembakade smaken skapade stor efterfrågan. Hjemmebakeren blev 2005 Rørosbaker’n, ett strategiskt smart val. Bakverken enligt mors gamla recept fick nu en förankring i och omkring Røros – en bygd som är själva sinnebilden av norsk nationalromantik, trivsel och gemyt. Till och med förpackningens design utstrålar norsk tradition. Produkterna från Rørosbaker’n känns igen på förpackningarna med mönster hämtat från Røros folkdräkt. Mönstret har gamla norska traditioner, men är anpassat till moderna tider utan att det tydligt norska ursprunget gått förlorat. LÅNG OCH KOMPROMISSLÖS PROCESS Efterfrågan ökade och 2007 började Terje Lien fundera över att låta Rørosbaker’n växa. Det var mycket att tänka på i en sådan process: rätt lokaler, lämplig tomt, hur kvaliteten skulle bevaras trots automatisering för att möta ökad efterfrågan, produktionslinjens utformning, nya produkter, bara för att nämna ett axplock. Josef Filtvedt på Dynatec AS kontaktades rörande utveckling av produktionslinjen. Dynatec AS började med att rita en fabrik med produktionstekniska lösningar, som senare gick vidare till en entreprenör. Sedan var det dags att rita produktionslinjen. Terje Liens besked till Dynatec AS när arbetet startade var kristallklart: ”Nej, vi ändrar ingenting i receptet, ni måste anpassa utrustningen!” Han var inte orolig att Dynatec AS inte skulle klara det kravet. Ritningar skickades fram och tillbaka, granskades och ändrades under många år. Framtiden kommer att kräva nya produkter, kommer produktionslinjen att klara det? När Innovasjon Norge kom in på banan fanns de ekonomiska förutsättningarna och Dynatec AS började utveckla en speciallinje som skulle bevara den hembakade särprägel Rørosbaker’n är känd för. När man satte spaden i marken 1 december 2013 visste Terje Lien att man hade utvecklat det ideala bageriet. HYPERMODERNT BAGERI I juni 2014 slog Rørosbaker’n upp dörrarna till sitt nya, moderna bageri. Man hade tänkt på allt. Egen glutenfri avdelning med eget råvarulager under övertryck. Centraldammsugare minimerar mängden mjöldamm i bageriet och en kraftig luftkonditioneringsanläggning håller temperatur och luftfuktighet i lokalerna konstant. Det finns ett stort emballage- och råvarulager och ett rymligt frysrum. Alla anläggningens delar är genomtänkta flera gånger om, inte minst den 16 meter långa gräddningslinjen Dynatec utvecklat speciellt för Rørosbaker’n. ”Men varför dessa omfattande investeringar?” frågar jag Terje. FRAMTIDEN SPIRAR I GAMLA TRADITIONER ”Jag har någon som kommer att ta över efter mig” säger Terje på sin karakteristiska dialekt, i trygg förvissning om att familjeföretaget kommer att drivas vidare. Nu visar det sig att såväl en nylansering som flera hemligheter ligger i startblocken, något som får Terje Lien att se ljust på Rørosbaker’ns framtid. ”Vi levererar flatbröd till de stora butikskedjorna Coop, Norgesgruppen, Rema och ICA, och de vill ha fler av våra produkter”, berättar Terje, och fortsätter: ”Som enda norska tillverkare bakar vi nu portionsflatbröd för Horeca”. ”Nu i höst lanserar vi potatistunnbröd efter en mycket lyckad provsmakning under Rennebumart’n”, säger Terje. ”Vi sålde fler än 500 paket potatistunnbröd på två dagar och alla köpare kom tillbaka och sade samma sak: De smakar precis som de mor eller mormor bakade”, skrattar han. ”Så länge vi följer de gamla recepten och använder norska råvaror kommer vi att kunna leverera smaken av norska traditioner, och med det nya bageriet kommer vi dessutom att kunna leverera till en mycket större marknad”, avslutar Terje Lien. Hemligheterna kring kommande nyheter vill han ännu inte avslöja, men så länge Terje fortsätter att följa sin mors handskrivna receptbok kan vi vänta oss goda smaktraditioner från Rørosbaker’n.

Les mer
”Nej, vi ändrar ingenting i receptet, ni måste anpassa utrustningen”Terje Lien, Rørosbaker'n AS
Ta kontakt for mer info om dette anlegget :
Josef Filtvedt
Mob: +47 90 18 40 18
Josef.filtvedt@dynatec.no
Jeg vil kontaktes :
100 år
gammalt recept
16 meter
lång gräddningslinje