Dynatec har utvecklat en ny robot som tömmer brödformar och separerar bröden innan den placerar dem på rätt inbördes avstånd på transportbandet till förpackningsstationen.

– Roboten är mycket avancerad och kan tömma två formar åt gången, med tre, fyra eller fem bröd i varje form, samtidigt som den separerar bröden från varandra, säger Josef Filtvedt, utvecklare på Dynatec. Roboten är utvecklad för ett bageri i Sverige och är ett kraftfullt ”in tool processing”-robotverktyg. Förutom att tömma formarna, separerar verktyget sammanbakade bröd i samma operation. Detta sker genom att nålar sticks in i vardera änden av brödet, varefter roboten helt enkelt river loss bröden från varandra, på liknande sätt som när man river itu ett pappersark. Detta kräver mindre kraft än att dra bröden rakt från varandra. – När bröden ska tas ut sticks nålar in i varje bröd som ska lyftas ur formen. Det finns en uppsättning nålar för att lyfta och en uppsättning för att separera. Nålarna ställs in automatiskt, utifrån det recept operatören angivit. Olika recept bakas i formar av olika storlek. Roboten kan hantera formbakade, fribakade och sammanbakade bröd, och placerar bröden på rätt inbördes avstånd, utifrån antalet bröd som lyfts ut samtidigt och ska vidare till packning, säger Filtvedt. Programvaran ställs in på ett givet recept, i vilket även anges antalet bröd i varje form – tre, fyra eller fem. Detta kontrolleras även av celler i maskinen, så att inga skador uppstår om det av misstag skulle dyka upp en annan formtyp än den angivna. Om alla verktygen inte behövs samtidigt, till exempel när det endast är tre bröd i varje form, parkeras de oanvända verktygen så att de inte är i vägen för de verktyg som används. Maskinens kapacitet är 6000 bröd per timma.

Les mer
Robotverktyget är flexibelt och kan hantera formbakade, fribakade och sammanbakade brödJosef Filtvedt, teknisk chef, Dynatec AS
Ta kontakt for mer info om dette anlegget :
Joakim Sjödin
Dir: +47 97 69 43 64
joakim.sjodin@dynatec.no
Jeg vil kontaktes :
6000
bröd i timman
3, 4 eller 5
bröd i varje form